Karpiowe gadżety - Jetboil

Data: 2014-09-14 18:00 , autor: Sebastian Rusin , komentarzy: 0

Kubek02
Zasiadki karpiowe to nic innego jak wyprawy survivalowe w dzikie tereny. Pomijając oczywiście wyjazdy na łowiska komercyjne wyposażone w domki, prąd, gaz i inne dobrodziejstwa zbliżające nas do warunków domowych. W takich surowych warunkach bytowania doskonale sprawdzają się sprzęty survivalowe i alpinistyczne.

Z racji moich byłych wspinaczkowo – górskich zainteresowań postanowiłem zaadaptować kilka przydatnych sprzętów na potrzeby karpiowania. Pierwszym który opiszę jest garnek do szybkiego gotowania wody o nazwie JETBOIL. Jest to bardzo ciekawa kompilacja czajnika z palnikiem gazowym. Urządzenie składa się z dwóch zasadniczych elementów: pojemnika na wodę i palnika gazowego.  

Garnek o pojemności 1 litra wykonany z wysokogatunkowego aluminium wyposażony w radiator i izolację termiczną

łączy się w prosty sposób z bardzo wydajnym palnikiem gazowym na wymienne kartusze. Całość waży ok 400 gr i z najmniejszym dostępnym kartuszem mieści się wewnątrz naczynia. Co takiego atrakcyjnego dla karpiarzy ma w sobie Jetboil?. Po pierwsze radiator

to element metalowy pod naczyniem, mający najbliższy kontakt z płomieniem palnika, którego zadaniem jest przejęcie jak największej ilości ciepła i oddanie go do naczynia z wodą. Dzięki niemu sprawność urządzenia w konfrontacji z typowymi kuchenkami jest nieporównywalna.

Po drugie zamknięte izolowane naczynie dające możliwość bardzo szybkiego gotowania wody – 0,5 litra wody gotuje w 2 min obrazując moment wrzenia wskaźnikiem żelowym wbudowanym w zewnętrzną izolację termiczną kubka.

Po trzecie ekstra  wydajny palnik na gaz w wymiennych kartuszach, z wbudowanym zapalnikiem piezoelektrycznym i dodatkową rozkładaną podstawą zwiększającą stabilność na nierównym podłożu. Jetboil nie jest rzeczą tanią ale dla osób ceniących wygodę, i niską wagę sprzętu na zasiadki to rozwiązanie idealne. Izolacja kubka pozwala gotować wodę trzymając urządzenie w ręku,

co jest dodatkowym dowodem na to że większość ciepła z palnika zostaje przekazana do gotowanej wody a nie na zewnątrz. Ma to też swoje plusy gdy gotujemy wodę na zimnie bo można sobie jednocześnie ogrzać zimne łapki.  Palnik można łączyć z wkładami o pojemności 100, 230, 450 g. Kartusz 100 wraz z nakręconym palnikiem i złożoną  podstawą mieści się wewnątrz kubka przez co nie zajmuje dodatkowego miejsca w transporcie.

Ja osobiście używam wkładu 100 g który spokojnie starcza mi na gotowanie wody na kilkudniowej zasiadce ( wystarcza na  zagotowanie ok 12 litrów wody ). Oczywiście do gotowania potraw i innych rzeczy mam osobny palnik chociaż na wyjazdy jedno czy dwu dniowe zabieram tylko Jetboila i w nim przygotowuję wszystko. Można w nim podgrzewać i gotować wszelkiego rodzaju dania a z racji teflonowej powłoki wewnętrznej mycie i utrzymanie w czystości jest bardzo proste.

Polecam używać specjalne sztućce plastikowe aby nie porysować warstwy teflonu. Ważną rzeczą jest też aby w naczyniu podczas grzania znajdował się płyn, unikajmy grzania na sucho np. gdy potrawa nie dotyka dna garnka – wysoka temperatura palnika i jego specyficzny strumieniowy płomień  mogą spowodować przepalenie dna ale to raczej sytuacja ekstremalna.

Jetboil sprawdza się w najgorszych warunkach pogodowych nie straszny mu wiatr deszcz i mróz. Polecam go wszystkim gadżeciarzom takim jak ja. Przyjemnego gotowania i połamania.

Komentarze (0)

2022-08-28 18:05 Pan Kontekstowy napisał:

A0b197f9d69bb1e4a051872f50877d44?s=120&d=wavatar&r=pg
Nie ma jeszcze żadnego komentarza

Napisz komentarz

    Galerie

    Filmy

    Reklama

    Reklama

    Facebook

    Reklama